Ammattilaisille Kotitalouksille
Olet FP-Tuotteiden ammattilaisille suunnatuilla sivuilla. Siirry tästä FP-Kodin sivuille.
?>

Vuoksenniskan koulukeskus – muuntojoustava koulumiljöö

Arkkitehti Kimmo Hartikainen K-suunnittelusta: Siirto- ja taittoseinäratkaisujen ääneneristysarvoissa ei annettu piiruakaan periksi

350 oppilaan Vuoksenniskan koulukeskus Imatralla otettiin käyttöön elokuussa 2019. Rakennuksessa on kaikkiaan 3600 neliötä. Suunnittelun lähtökohtana oli uusi opetussuunnitelma, jonka painopisteet ovat muun muassa vuorovaikutuksessa, osaamisen jakamisessa, tutkimisessa, luomisessa, esittämisessä ja kehittämisessä. Syntyi ajatus muuntojoustavasta koulumiljööstä, jossa tiloja voidaan muuttaa ja yhdistellä tarpeen mukaan.

 

Vuoksenniskan koulukeskus on perinteinen, mutta muuntojoustava koulu. Opetustilat toimivat kuten normaalit luokkahuoneet yleensäkin, mutta tarvittaessa luokkahuoneet voidaan kuitenkin ryhmitellä erilaisiksi kokonaisuuksiksi. Tilankäyttö on suunniteltu erityisen tehokkaaksi ja varsin pienestä neliömäärästä on saatu paljon irti.

– Muuntojoustavuus ja toimivat ratkaisut ovat todella tärkeässä roolissa, kun suunnitellaan tällaista kohdetta. Vuoksenniskan koulussa on kaikkiaan viisi solukokonaisuutta kahdessa eri kerroksessa. Jokaisessa solukokonaisuudessa on kolme isompaa perustilaa ja niihin liittyvät ryhmätilat. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee solukokonaisuuksista kolme ja ne on mahdollista avata aulaan. Tilasta saadaan yksi suuri ja avara kokonaisuus, jota on mukava käyttää vaikka yhteisiin tilaisuuksiin ja juhliin, kuvailee hankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Kimmo Hartikainen K-Suunnittelusta.

 

Arkkitehti Kimmo Hartikainen on tyytyväinen Vuoksenniskan koulun siirto- ja taittoseinäratkaisuihin.

 

Lasitaittoseinät taipuivat 47 desibelin ääneneristysarvoihin

Muuntojoustavat tilat vaativat tilasuunnittelun ratkaisuilta esimerkiksi ääneneristävyyteen liittyviä ominaisuuksia. Erilaisia siirto- ja taittoseinävaihtoehtoja onkin markkinoilla paljon, mutta ääneneristävyydeltään erinomaisia löytyy niukalti.

–Haimme ääneneristysarvoltaan 47 desibelin tai suuremman arvon omaavia ratkaisuja, lisäksi musiikkiluokkaan vaadittiin 53 desibelin ääneneristysarvoja. Nämä saimme toteutumaan jopa lasitaittoseinissä. FP-Tuotteet pystyi vastaamaan muuntojoustavien tilojen siirto-ja taittoseinähaasteisiin, myös lasiset taittoseinät olivat omaa luokkaansa. Meidän ei tarvinnut antaa yhtään periksi ääneneritysvaatimuksestamme.  FP-Tuotteet jäi lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi ja hyväksi sellaiseksi, iloitsee Hartikainen.

”FP-Tuotteet pystyi vastaamaan muuntojoustavien tilojen siirto- ja taittoseinähaasteisiin, myös lasiset taittoseinät olivat omaa luokkaansa.”

FP-Tuotteet toimitti Vuoksenniskan koululle yhteensä viisi FP-siirtoseinää, kymmenen FP-taittoseinää ja kahdeksan FP-lasitaittoseinää.

 

Salpalaitteet ja lasiliitokset viimeisen päälle

– Tällaisissa erikoistuotteita vaativissa hankkeissa toimintatapamme on se, että keräämme ensin tuotetiedot itsenäisesti. Sen jälkeen otamme yhteyttä mahdolliseen ratkaisun toimittajaan keskusteluja jatkaaksemme. Niin teimme tässäkin hankkeessa. FP-Tuotteiden Janne Tuokkola kävi suunnitelmamme läpi. Hän teki joitakin tarkennuksia ja huomautuksia. Näin löysimme yhdessä parhaat mahdolliset ratkaisut, jatkaa Hartikainen.

Tyylikkyydestä ei myöskään haluttu tinkiä. Ja laatu on usein se, mikä ratkaisee tyylikkyysasiat.

– Esimerkiksi salpalaitteet ja lasiliitokset, ne ovat todella siististi ja tyylikkäästi ratkaistu FP-Tuotteiden tuotteissa. Ne korostavat upealla tavalla tilojen omaa tyylikkyyttä. Tärkeintä on tietysti tilojen toimivuus ja se, että tiloja on helppo muuttaa. Avaruutta tulee, kun seinät avataan, se on parasta, kuvaa Hartikainen lopuksi.

”FP-Tuotteet jäi lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi ja hyväksi sellaiseksi.”