Ammattilaisille Kotitalouksille
Olet FP-Tuotteiden ammattilaisille suunnatuilla sivuilla. Siirry tästä FP-Kodin sivuille.
?>

Lahden ammattikorkeakoulu (LAMK) – monikäyttöiset ja muuntojoustavat tilat

Lahden kampuksen monitoimitiloissa seinät siirtyvät helposti ja nopeasti

Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) uusi kampushanke valmistui Niemen kaupunginosaan Iskun vanhaan pääkonttoriin. Suunnittelun lähtökohtana oli erityisesti tilojen muuntojoustavuus ja monikäyttöisyys, jolla varmistettiin, että tilat ovat aina, käyttäjistä riippumatta, oikeanlaiset ja oikeankokoiset. Tarvittiin siis paljon jakotiloja erikokoisille ryhmille ja erilaisille käyttötarkoituksille.

–Muuntojoustavilla tiloilla pyrimme mahdollistamaan tilojen hyvän käyttöasteen ja esimerkiksi sen, että ryhmä käyttää juuri sopivan kokoista tilaa, ei liian pientä tai suurta. Tilojen muuntojoustavaa käyttöä toteutettaessa käytännön ratkaisut usein kuitenkin ontuvat. Käytettävät siirtoseinät voivat olla toiminnoiltaan liian hankalia ja hitaita käyttää. Arjessa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että liian suuri opiskelijaryhmä työskentelee liian pienessä tilassa, vaikka naapurihuoneesta saisi lisää neliöitä opiskelijoiden käyttöön siirtämällä liikkuvaa seinää sivuun. Seinän liikuttaminen koetaan liian aikaa vieväksi tai vaikeaksi. Lopputuloksena tilan käyttäjät istuvat ahtaasti ja sisäilman laatu käy heikoksi, kun liian suuri väkimäärä on ahtautunut liian pieneen tilaan. Tämän halusimme Lahden ammattikorkeakoulun kampuksella välttää ja siksi panostimme tilaratkaisujen laatuun ja toimivuuteen, kertoo projektinjohtajana LAMKissa työskentelevä Satu Hyökki.

Liian suuri opiskelijaryhmä voi työskennellä liian pienessä tilassa vain siksi, etteivät siirtoseinät toimi riittävän hyvin, jotta vieressä olevaa vapaata tilaa haluttaisiin ottaa käyttöön. Sisäilman laatu huononee nopeasti liian pienessä tilassa ja se heikentää opiskelukykyä.

 

Koska kampus rakennettiin vanhaan tilaan, ei se rakenteeltaan ollut kaikkein helpoin lähtökohta monitoimitilaksi. Esimerkiksi auditorion suunnitelmiin tehtiin muutoksia yhdessä FP-Tuotteiden kanssa. Kiinteitä käyntiovia poistettiin ja tilalle valittiin siirtoseinät.

-FP-Tuotteet ideoi meille auditorioon poistumistiet siirtoseinille, jolloin kiinteitä seiniä ei tarvinnut jättää suunnitelmiin. Auditorion 600-paikkainen tila on jaettavissa kolmeen eri osaan. Tila on väliseinistä ja etuseinistä nyt täysin avattava ja viisi ensimmäistä penkkiriviä saadaan teleskooppisesti sisään, jolloin saamme tasalattiaista tilaa vaikkapa messukäyttöön, iloitsee Hyökki.

-Teimme jonkun verran räätälöintiä. Myös loppukäyttäjät olivat mukana suunnittelussa ja yhdessä kävimme läpi erilaisia ratkaisuja. Showroomissamme Vantaalla hankkeen osapuolet pääsivät sitten testaamaan erilaisia vaihtoehtoja konkreettisesti ennen tilausta, kertoo FP-Tuotteiden tuotantopäällikkö Timo Huhtanen.

Aidosti muuntojoustava tila syntyy laadukkailla tuotteilla

LAMKIn kampuksen alkuperäisissä suunnitelmissa tilanjakotuotteiksi ei oltu määritelty FP-Tuotteiden ratkaisuja. Projektin edetessä huomattiin, että hanke tarvitsee tilaratkaisuihin erityisesti toimijan, jonka tuotteet ovat laadukkaita, helppokäyttöisiä ja toimivia. Tärkeää oli myös hyvä ääneneritys.

–Muuntojoustavuus on ollut todella tärkeässä roolissa tässä hankkeessa. Siksi panostimme tilanjakotuotteiden valintaan. Halusimme niiden olevan parhaat mahdolliset, jotta saamme tiloista aidosti toimivat. Monitoimitilojen vaivaton käytettävyys on ollut yksi perustavanlaatuinen lähtökohta meillä LAMKin uutta kampusta suunnitellessamme, kertoo Hyökki lopuksi.

 

Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) uusi kampushanke valmistui Niemen kaupunginosaan Iskun vanhaan pääkonttoriin. Kampuksen suunnittelun lähtökohtana oli muunneltavuus ja monikäyttöisyys, joka mahdollisti myös tilatiivistyksen. Aiemmin viidelle eri kampusalueelle sijoitetut koulutusalat, noin 5000 opiskelijaa ja 400 henkilöstöön kuuluvaa muuttivat kaikki saman katon alle täysin remontoituun Iskun vanhaan pääkonttoriin Lahdessa. Tilaa LAMK sai kaikkiaan 2,5 hehtaaria. Kahdeksan hehtaarin rakennuksesta löytyy myös yrityksiä, Iskun pääkonttori ja erilaisia palveluja, muun muassa kaikille yhteisiä ravintoloita sekä liikuntakeskus.

 

Linkki: Lue lisää FP-Tuotteiden siirtoseinistä: https://fp-tuotteet.fi/tuotteet/siirto-ja-taittoseinat/