Ammattilaisille Kotitalouksille
Olet FP-Tuotteiden ammattilaisille suunnatuilla sivuilla. Siirry tästä FP-Kodin sivuille.
?>

Hippoksen päiväkoti – akustiikkasuunnittelu

Hippoksen uudessa päiväkodissa tilat muuntuvat, mutta ääneneristyksestä ei tingitä

Elokuussa 2020 asiakkailleen auennut Hippoksen päiväkoti on monella tapaa hyvä esimerkki muuntojoustavasta rakennuksesta. Uusi päiväkoti rakennettiin vanhan, jo puretun päiväkodin kaavan mukaisesti samalle tontille. Tämä ei kuitenkaan estänyt yhdistettävien ja joustavien tilojen suunnittelua, päinvastoin.

– Muuntojoustavuus on aina hyväksi. Tässä päiväkodissa on paljon tilojen jakomahdollisuuksia. Seiniä pystytään siirtämään ja tiloja avaamaan ja sulkemaan. Isoa eteisaulaa voidaan käyttää päivällä erilaisiin päiväkodin toimintoihin, kertoo päiväkodin arkkitehtisuunnittelusta vastannut arkkitehti SAFA ja osakas Pekka Koli Tilatakomo Oy:stä.

Hippoksen päiväkoti on ensimmäinen Tampereella rakennettu CLT-massiivipuurakenteinen päiväkoti. Koska puu on ääniteknisesti esimerkiksi tiiltä tai betonia huonompi, on päiväkodin ääneneristys ja akustiikka suunniteltu erityisen huolellisesti. Muun muassa lepohuoneissa on erityisrakenne, jotta tila on ääneneristävyydeltään riittävä. Kolin mukaan desibelimääräykset ovat haastavia ja ne vaativat myös tilanjakajilta paljon.

FP-Tuotteet toimitti Hippoksen päiväkotiin huopapintaisia paljeovia, siirtoseinän sekä ääntäeristäviä FP-Phonic -taiteovia. Ääneneristävyys oli yksi tärkeä valintakriteeri.

– Esimerkiksi FP-Phonic -taiteovi oli desibeliarvoiltaan sellainen, että korvaavaa tuotetta emme muualta löytäneet, kertoo rakentamisesta vastanneen Rakennusliike K ja M Lammi Oy:n toimitusjohtaja Jussi Lammi.

– Tilanjakoratkaisut ovat olleet myös visuaalisesti toimivia. Esimerkiksi huopapintaisessa paljeovessa on pystysuuntaisia puurimoja, jotka sopivat päiväkodin muihin puupintoihin. Huopapintaisuus tekee käytöstä miellyttävää ja akustisesti se on myös vaimentavaa pintaa, jatkaa Koli.

Näillä tilanjakoratkaisuilla voi todella hyvin toteuttaa pienryhmätuokioita tai jopa useampia samaan aikaan


Kuvassa vasemmalla huopapintainen FP-paljeovi ja oikealla FP-Phonic -taiteovi.


Äänieristys testattiin laulamalla

Paljeovia, siirtoseinää ja taiteovia on päiväkodissa päästy kokeilemaan jo ihan käytännössä. Ovien käsittely on koettu helpoksi ja siirtoseinän kahvojen käyttöäkin on jo harjoiteltu.

– Kaikille meille työntekijöille siirtoseinät ja tilanjakajat ovat uusi asia. Olemme saaneet hyvin käytönopastusta. Se mikä näissä ratkaisuissa on ollut erityisen hyvää, on niiden äänieristys. Testasimme hauskasti käytännössä kahden muuntojoustavan tilan ääneneristävyyttä. Eli kaksi meidän työntekijäämme lauloivat jaetun tilan toisella puolella. Ääni kuului vain vaimeasti toiseen huoneeseen, jossa itse olimme. Näillä tilanjakoratkaisuilla voi todella hyvin toteuttaa pienryhmätuokioita tai jopa useampia samaan aikaan, iloitsee Hippoksen päiväkodin johtaja Minna Nylund.

Tilojen avaaminen ja sulkeminen käy helposti FP-siirtoseinällä.

Yhteistyöllä hyvään lopputulokseen

Hippoksen päiväkodin työmaan puhtausluokkavaatimus oli P1 ja päiväkoti rakennettiinkin sääsuojan alla.  Rakennus on monimuotoisuudessaan hyvin kiinnostava. Se sisältää monenlaisia rakenteita ja julkisivuosia.

– Tämä oli kaikkiaan todella hieno hanke. Olemme tehneet päiväkoti- ja hoivarakentamista aiemminkin ja meillä on kokemusta puu- ja massiivipuurakentamisesta. Täytyy kuitenkin sanoa, että tämä on ollut tähänastisista hankkeistamme kiinnostavin. Kohde on upea niin ulkoa kuin sisältäkin. Voimme olla tästä aidosti ylpeitä, kertoo Jussi Lammi.

Samaa mieltä on myös arkkitehti.

– Tässä kohteessa työ on sujunut erinomaisen hyvin kaikkien yhteistyökumppaneiden kanssa ja rakentaminen on ollut esimerkillistä, Koli sanoo.

Linkkejä:

> FP-Tuotteiden siirtoseinät

> FP-Tuotteiden palje- ja taiteovet

> FP-Phonic -taiteovi

> Video: siirto- ja taittoseiniä päiväkoti Kauratähdessä

> Video: ääntä eristävän taiteoven sulkeminen

> Video: ääntä eristäviä taiteovia Kangasvuoren päiväkotikoulussa

> Video: siirtoseinän sulkeminen

> Video: taittoseinän sulkeminen