Ammattilaisille Kotitalouksille
Olet FP-Tuotteiden ammattilaisille suunnatuilla sivuilla. Siirry tästä FP-Kodin sivuille.
?>

Muunneltavuutta ja tunnelmaa – tulevaisuuden toimitiloja saneerataan vanhoihin rakennuksiin

Työelämän ja yhteiskunnan muutokset luovat uusia vaatimuksia myös toimitilojen suunnittelulle. Varsinkin vanhojen rakennusten saneerauksissa tilojen muuntojoustavuus on tärkeää.

Kun toimitila käy liian ahtaaksi tai alkaa olla muuten parhaat päivänsä nähnyt, tulee eteen kysymys, tehdäänkö remontti vai etsitäänkö kokonaan uudet tilat. Tiukentuneessa taloustilanteessa yritykset ja kiinteistönomistajat harkitsevat yhä tarkemmin, millaiseen muutokseen on varaa.

Taloudellisten kysymysten lisäksi myös vastuullisuuden ja kestävyyden näkökulmat halutaan huomioida myös tilojen valinnassa ja suunnittelussa yhä tarkemmin.

”Sen sijaan, että rakennettaisiin uutta, saneerataan vanhaa. Vaikka rakentaisi kuinka kestävästi, uuden rakentaminen vaatii aina uusia materiaaleja ja raaka-aineita. Tuoteratkaisuilla on toki iso merkitys siinä, kuinka kestäviä valinnat ovat”, FP-Tuotteiden Jonathan Vänskä kertoo.

 

Muokkautuvat tilat katsovat tulevaisuuteen

Monesti halutaan, että toimitilat sijaitsevat kaupungin keskustassa, jossa on tarjolla vain rajallisesti vaihtoehtoja, ja tyytyminen voi olla esimerkiksi pienempiin neliöihin. Se asettaa omat haasteensa tilojen suunnitteluun, ja silloin muunneltavuus korostuu.

Tilojen suunnittelussa olisi hyvä katsoa nykyhetken lisäksi myös tulevaan. Liiketoiminnan muutoksia voi pitkällä aikavälillä olla hankalaa ennustaa tarkasti ja toiminnan kehittyessä, myös toimitilojen vaatimukset kasvavat.

”Jos valitaan sellaisia ratkaisuja, jotka eivät ole muunneltavia, joudutaan jossakin vaiheessa taas miettimään remonttia tai kokonaan uutta toimitilaa. Tässä kannattaa katsoa pidemmälle ja valmistautua tulevaan”, Vänskä muistuttaa.

Muuntojoustavuudesta puhuttaessa on hyvä ottaa huomioon, että sillä on kaksi erilaista ulottuvuutta. Muunneltavuus näyttäytyy eri tavoin tilojen käyttäjille ja kiinteistöjen omistajille. Vuokralaisille muunneltavuus voi tarkoittaa esimerkiksi liikuteltavia kalusteita, mutta kiinteistönomistajan taas on otettava huomioon, että tilat ovat muokattavissa, jos vuokralainen vaihtuu.

Tilantekijöiden Jonathan Vänskä kehottaa miettimään tilojen toimivuutta myös pitkällä aikavälillä.

 

Henkilöstön tarpeet ja toiveet huomioon

Myös työelämän trendit korostuvat, kun suunnitellaan tulevaisuuden toimitiloja. Työhyvinvointi ja työpäiväkokemus ohjaavat yhä enemmän myös sitä, millaisia vaatimuksia yritykset asettavat toimitiloilleen.

Etätyön ja hybridityöskentelyn lisääntyminen on vaikuttanut siihen, että ihmisten halutaan viihtyvät erityisen hyvin silloin, kun he ovat toimistolla. Työnantajat kuuntelevat henkilöstön toiveita ja tarpeita herkällä korvalla ja tilojen laatuvaatimukset kasvavat jatkuvasti.

Tämä näkyy muun muassa:

Pintamateriaalivalinnoissa. Tiloista halutaan valoisia ja niihin toivotaan avaruutta. Vanhoissa rakennuksissa ikkunoita saattaa olla vähän ja niiden määrään voi harvoin vaikuttaa.

”Siksi sisätilojen suunnittelijoiden tulee pohtia, kuinka näissäkin tilanteissa luonnonvaloa saadaan tilaan parhaalla mahdollisella tavalla. Lasi on tähän tarkoitukseen ihan ylivertainen materiaali”, Vänskä sanoo.

Akustiikan ja äänieristyksen toteutuksissa. Monen käyttäjän toimitiloissa tarvitaan myös pienempiä tiloja rauhalliseen työskentelyyn. Akustiikan ja äänierityksen toteutuminen on noussut suurempaan arvoon, ja äänieristetyiltä pieniltä tiloiltakin odotetaan viihtyisyyttä.

”On hyvä muistaa, että äänieristyksen toteutuminen on subjektiivinen ja tunneperäinen kokemus. Sen takana kuitenkin on paljon tiedettä, jolla fiilis saadaan luotua. Tämä ohjaa tuote- ja materiaalivalintoja”, Vänskä sanoo.

 

Uutuustuote helpottaa tulevaisuuden tilojen suunnittelua

Kun suunnitellaan valoisia, viihtyisiä, toimivia ja äänieristettyjä toimitiloja, FP-Tuotteiden uusi FP-lasiliukuovi on täydellinen ratkaisu. Sen avulla on mahdollista tuoda avaruutta ja luonnonvaloa pieniinkin tiloihin.

Huipputason äänieristys (ääniluokka 35 dB) takaa sen, että toimitiloihin on mahdollista luoda rauhallisia työympäristöjä, joihin lasimainen muotoilu tuo viihtyisän tunnelman.

Ääntä eristävä lasiliukuovi on erinomainen vaihtoehto vanhoihin kiinteistöihin, sillä se ei vaadi avautuakseen tilaa. Oven avulla tiloihin on mahdollista saada muunneltavuutta, tyylikästä ja modernia ilmettä unohtamatta.

Etsitkö tilanjakoratkaisua, joka tekee kompakteistakin tiloista muokattavia ja viihtyisiä. Tutustu FP-Tuotteiden uuteen ääntä eristävään lasiliukuoveen täällä.